Blog

Kläder för sportskytte

Inom sportskytte kan man ofta använda vilka kläder som helst. Men när man blir duktigare och börjar tävla kan det också vara roligt att köpa speciella skyttekläder som både gör att man ser mer professionell ut och som dessutom kan hjälpa till i skyttet på olika sätt. Men vilka typer av skyttekläder finns det egentligen?

Jackor och överdelar

När man börjar med sportskytte går det i regel bra att skjuta i vilka kläder som helst. Det är dock viktigt att komma ihåg att man sitter stilla en hel del under skyttet och det kan vara bra att ha varma kläder på sig. En parajumper eller annan varm jacka som inte är allt för bylsig är att rekommendera. Inom speciella sportskyttekläder är jackorna ofta tillverkade av läder eller annat material som inte är lika halt på ytan som vanliga jackor. Det gör att geväret inte glider när det stöttas mot axeln under skyttet.

Handskar

För att få ett bra grepp om geväret är det bra att ha handskar på sig när man skjuter. Det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt ute. Vid kyligt väder kan kalla händer lätt förlora sitt grepp och om det är varmt kan svett förstöra för en duktig skytt. Med ett par bra handskar i läder eller annat material med bra greppyta slipper man tänka på det här.

Byxor

När det gäller sportskytte kan det också vara bra att ha rätt byxor på sig. Inom många skyttesporter ligger man ner, eller sitter på knä och då kan det vara sköt med byxor som har lite skyddande stoppning på utsatta ställen. Det är också viktigt att man kan röra sig fritt i byxorna. De ska inte kännas stela. Det är inte heller fel om man har olika byxor för sommar och vinter. Det gäller speciellt om man skjuter mycket utomhus under alla säsonger. Under vintern behövs det många gånger en tjockare byxa som håller värmen även om det snöar eller blåser.

Skor

Man ska inte glömma bort skorna när man håller på med sportskytte. Att skjuta i träskor eller högklackade skor är farligt och direkt olämpligt. Skon måste sitta bra på foten och det är dessutom allra bäst om man ser till att skon också har en sula som ger bra grepp på underlaget. Det gäller både vid stående, sittande och knästående skytte. Beroende på vad man skjuter med kan en rekyl uppstå och om skorna då är hala kan det hända olyckor. Skorna måste också vara varma så att man inte fryser om fötterna om det är kallt ute. När man står eller sitter och skjuter finns det inte så stora möjligheter att gå runt för att värma sig utan man måste hålla sig vid sin skjutplats.

Related Posts

You may like these post too

Bättre träffsäkerhet

En hand och en pistol

Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

dot-blog