Blog

Ammunition på ett bord

Olika typer av ammunition inom skytte

Sportskytte är en mycket populär idrott och är faktiskt en av världens största individuella sporter när man ser till antalet utövare. Totalt räknar man med cirka 75 miljoner utövare i samtliga grenar. Det finns många olika grenar och till de vanligare hör luftgevärsskytte, gevärsskytte och pistolskytte. Gemensamt för dessa är att man skjuter på mål och målen kan vara både fasta och rörliga. Man använder olika sorters ammunition beroende på vilken typ av skytte man ägnar sig åt. Din klubb vet mer om vilka kulor som behövs och hjälper dig att välja rätt.

Skytte är också en sport med väldigt mycket gemenskap och passar för alla i familjen. Man kan samlas och åka iväg på olika evenemang tillsammans. Har man då en bra bil med gott om utrymme kan man åka iväg på längre turer. Ännu bättre blir det om man har en dieselbil. Då kan man nämligen välja att dieseloptimera sin bil. En dieseloptimering innebär kort och gott att du kan resa längre billigare och är väl värt att tänka på för en skytteintresserad familj som tycker om att åka iväg på lite längre resor.

Man siktar med pistol

Det som är så fint med skytte är att alla har samma förutsättningar. Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung, man eller kvinna. Skytte är en sport som bygger på teknik, koncentration och mental styrka, du behöver alltså inga speciella kroppsliga egenskaper för att ägna dig åt skytte. Just därför är det även en bra idrott för människor med olika funktionshinder

Skytte för barn och ungdom och säkerhetsaspekter

Som tidigare sagts passar skytte för alla åldrar. Det vanligaste är att barnen startar med luftgevärsskytte för att sedan gå vidare till gevärsskytte på 50 meter och senare 300 meter. För barn och ungdomar mellan 11 och 14 år finns även Stadium Sports Camp som är ett årligt sommarläger för alla ungdomar som är intresserade av skytte. Det finns ingen egentlig gräns för hur ung man får vara för att börja med skytte. Många klubbar har dock en åldersgräns på 7 år.

En rosa leksakspistol

Det allra viktigaste när man håller på med en sport som skytte är ju säkerheten. Eftersom det handlar om vapen och ammunition är säkerheten både på och utanför skyttebanan av högsta vikt. Både när man tränar och under tävlingar finns fasta rutiner som måste följas för att garantera allas säkerhet.

Numera är det obligatoriskt för alla som ägnar sig åt sportskytte att gå en standardiserad utbildning som ger utövaren Skyttekortet. Skyttekortet är framtaget för att öka säkerheten och kunskapen om vapen, ammunition och vapenhantering. Från och med den första februari och till och med den sista april i år har polisen haft en vapenamnesti. Detta innebär att man kan lämna in vapen och ammunition som man inte har tillstånd för utan att riskera att bli straffad. 761 kilo ammunition lämnades in under polisens senaste vapenamnesti vilket är både skrämmande och positivt. Skrämmande att så mycket olaglig ammunition finns i landet men också positivt i bemärkelsen att de lämnats in.

Related Posts

You may like these post too

Utrustning för sportskytte

Egna vapen för skytte

dot-blog