Blog

Westernskytte – för dig med krut

 

Som redan nämnts, är westernskytte en gren inom sportskytte där man förvandlas till en cowboy och upplever den amerikanska Vilda Västern på nytt.

Westernskytte uppstod i Kalifornien på 80-talet och har sedan nått många länder, som blivit fascinerade av miljön.

Kläderna och vapnen

De kläder som bärs skall i regel syfta tillbaka på Västerns tid med cowboy-boots, cowboy-hatt och läderbyxor som överdrag. Vissa klubbar är hårda med reglerna och kräver enbart klädsel som är historiskt korrekt, medan andra föreningar kan låta sina skyttar bära kläder som enbart för tankarna till den Vilda Västerns tids-era.

Vapnen är enkelverkande revolvrar eller hagelgevär med dubbelpipa. Ett annat kännetecken är att alla hanar på gevären ska spännas manuellt innan man skjuter. Detta kallas för “single-action” och är typiskt för den amerikanska västern.

Som grädde på moset och för en ännu större upplevelse, är kravet på ett alias, d.v.s. ett namn man väljer åt sig och som är starkt förknippat med cowboys och Vilda Västern-figurer. Detta är ett roligt fenomen och många är riktigt kreativa i val av namn.

Tävlingarna inom westernskytte

Ofta är hela tävlingsområdet uppbyggt som en ödslig stad i Vilda Västern. Allt för att liknas vid verkligheten. Varje scenario kallas för “stage” där man skjuter på målplattor. I USA är dessa tävlingar riktiga nöjen och drar massvis med besökare.

 

Related Posts

You may like these post too

Sportskytte och vapenlicens

Några olika skyttegrenar

dot-blog