Blog

Några olika skyttegrenar

 

Det finns flera olika grenar inom sportskytte. Här ska de förklaras lite närmare.

Lerduvor

Har man tittat på ett engelskt kostymdrama eller en TV-serie om brttiska överklassen, har man förmodligen lagt märke till de tweedklädda herrarna som skjuter lerduvor. Det har nämligen setts som en överklassport i vissa länder och något som det finare folket sysslade med. Men idag kan vem som helst skjuta lerduvor för att öva upp sin kapacitet. I lerduveskytte finns det tre varianter.

  • Skeet
  • Trap
  • Sporting

Skeet, Trap och Dubbeltrap förekommer inom OS. Sporting har lite högre duvor som skjuts upp slumpmässigt och kan vara lite svårare. i Skeet har man två kastare och ett torn och i Trap finns fem stationer som man skjuter ifrån. Där står man även bakom kastaren som slumpmässigt byter sida och höjd för varje duva.

Skidskytte eller biathlon

I skidskytte kombinerar man längdskidåkning och sportskytte, åkarna kör en bana som innebär att de stannar två eller fyra gånger och skjuter hälften i liggande position och hälften i stående position. Det gäller att pricka rätt, annars bestraffas man med tidstillägg eller en extrasträcka. Man kan även få extraskott, men träffar man inte då heller får man åka en straffrunda.

Inom skidskyttet finns flera discipliner, som stafett eller mixedstafett där både män och kvinnor tävlar tillsammans. Distans är den vanligaste formen och man skjuter fyra gånger, i sprint skjuts det två gånger, men det finns också masstart och jaktstart.

Magdalena Forsberg och Björn Ferry är två svenskar som tagit både OS-medaljer och VM-guld samt vunnit världscupen 6 gånger (Magdalena Forsberg).

Fältskytte

I fältskytte skjuter man med gevär och med kikarsikte utomhus på flera hundra meters avstånd. Det svåra med grenen är att det är skytten själv som måste bedöma avstånden samt hur vinden går för att kulan ska hamna rätt. Detta tar flera år att lära sig, vilket gör att man uppmuntrar unga människor att börja så tidigt som möjligt. I fältskytte kan man skjuta liggandes eller ståendes och man har tillåtelse att sitta på rumpan och ta i med armbågarna alternativt knästående.

Jaktskytte eller viltmål

Detta är en mycket viktig gren att lära sig om man vill hålla på med jakt. Genom att träna på rörliga föremål på en bana övar man sig på att sikta rätt och snabbt. Både i Running Target och Viltmål rör sig föremålet olika, vilket gör att man inte är förberedd.

Related Posts

You may like these post too

Luftpistolskytte

Sportskytte – en av världens största sporter

dot-blog