Visste du att sportskytte räknas till en av världens största individuella sportgrenar? Bara de kända lagsporterna som fotboll, basket och volleyboll är mer populära om man räknar antalet utövare i världen. Dessutom så är sportskytte något som utövas av människor över hela världen och går hem i 150 länder allt som allt. I Sverige finns det ca 180 000 personer som håller på med sportskytte, vilket gör att sporten kommer på sjunde plats i ordningen.
Det började redan på 1800-talet
De första moderna OS-spelen tog plats i Aten 1896 och då fanns skyttet med i flera av grenarna. Numera har vissa av dessa förändrats eller tagits bort helt, men fortfarande finns sportskytte på 10 meters avstånd och lerduveskytte med som OS-grenar. Skillnaden är exempelvis att de militära gevären som först brukades av de tävlande har ersatts med luftgevär med finare kaliber som erbjuder kortare avstånd. Värt att tillägga är att Sverige har bidragit med flera medaljer inom både OS, VM och EM.
Förbunden som främjar sportskytte i Sverige
Redan år 1860 uppkom ett förbund i Sverige som hette Svenska Skytterörelsen som hade ansvar för de olika grenarna och arbetade administrativt för att främja idrotten. Idag har organisationen Svenska Skyttesportförbundet tagit över den uppgiften och arbetar aktivt med att hålla sporten vid liv, anordna tävlingar och utbilda tränare samt skyttar inom Försvaret.
Sammanlagt finns det nuförtiden åtta skytteförbund som delar in sig i olika grenar. Vissa av dem bedriver grenar som även går att hitta i något eller några av de andra förbunden, även om de specialiserar sig på ett fåtal skyttetyper.
- Westernskytteförbundet, bär kläder och vapen baserade på Vilda Västern.
- Jägarnas Riksförbund eller Landsbygdens jägare
- Svenska Jägarförbundet
- Svenska Mångkampsförbundet
- IPSC bedriver skytte för gevär och hagelgevär och i viss mån även pistol.
- Svenska Skidskytteförbundet
- Svenska Pistolskytteförbundet, som bedriver pistolskytte inom fältskytte, precision, Magnumfältskytte samt PPC1500.
- Svenska Sportskytteförbundet innefattar gevärskytte, pistolskytte, lerduveskytte samt pistol till viss del.
Sportskytte – en jämställd sport
Inom skytte finns inga markanta hinder som stoppar könen från att tävla tillsammans. Därför har både kvinnor och män tagit medaljer och bidragit med sin framgång inom sportskytte. Däremot kan rörelsehindrade få särskilda grenar som de tävlar inom, men annars är sportskytte i mångt och mycket en relativt jämställd sport, trots att män kanske förknippas mest med pistoler, gevär och pang-pang.
Vilka egenskaper behövs?
Alla kan utöva sportskytte. Några fysiska förutsättningar krävs inte direkt, vilket gör att kön inte spelar någon roll. Någon övre åldersgräns finns inte heller utan man får börja i skolåldern om man vill och prova på luftskytte med gevär eller pistol för att sedan rikta in sig på en gren som man föredrar, typ lerduvor eller vilt. Det som däremot krävs är en stor koncentrationsförmåga och envishet hos skytten. Det gäller att vara envis och att kunna pricka med precision även om man riskerar att bli störd. Egenskaper som harmoni och ett inre lugn är också oumbärliga att bära med sig inombords.